Σχολικές Γιορτές

Πρόγραμμα Σχολικών Εορτών

Του  Δημητρίου Χλεμέ
Εκπαιδευτικού Π.Ε.
  Διευθυντή 2ου Δημ. Σχ. Κολινδρού Πιερίας  


           Κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε τη διπλή γιορτή του έθνους μας. Τη μέρα αυτή σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης εκεί όπου πάλλονται καρδιές Ελλήνων, γιορτάζουμε απ? την μια την αναγγελία της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους κι απ? την άλλη την απόφαση των Ελλήνων να αποτινάξουν την μακρόχρονη σκλαβιά και να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και λαού για αυτοδιάθεση.

Αυτή την ξεχωριστή  μέρα συγκεντρωθήκαμε κι εμείς εδώ θέλοντας να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες της επανάστασης του 1821 αλλά να τιμήσουμε ιδιαίτερα την Ελληνίδα γυναίκα.

Η Ελληνίδα γυναίκα κατά το παρελθόν αλλά και σήμερα,  με την πολύπλευρη προσφορά της και την έντονη παρουσία της, διαδραμάτισε και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα παγκόσμια δρώμενα. Είναι ο πλούτος του συναισθήματος απέναντι στη ορθολογιστική αντρική σκέψη.

Είναι ο φορέας της ευαισθησίας και της αγάπης. Εύθραυστη αλλά συνάμα και δυνατή σε ένα κόσμο μισαλλοδοξίας, σε ένα κόσμο που βάλλεται από τη έλλειψη στόχων και ιδανικών, σε ένα κόσμο που πονάει και υποφέρει από τα συναισθηματικά αδιέξοδα.

        Η Ελληνίδα γυναίκα πρωτοστάτησε, στους κοινωνικούς αλλά και στους εθνικούς  αγώνες του τόπου μας. Έκανε κι αυτή τις θυσίες της για την πρόοδο της κοινωνίας. Υπήρξε και είναι ο στυλοβάτης της. Ο φύλακας και συντηρητής όλων των ηθικών αξιών. Αποτελεί, αναμφισβήτητα τον πυρήνα της οικογένειας καθώς γνωρίζει να στέκεται πολύ καλά στο ύψος των περιστάσεων.

  Ο Κολινδρός, όπως και πολλές περιοχές της χώρας μας, έχει ξενιτεμένους σ? όλες τις ηπείρους της γης. Η πικρή ξενιτιά αλλά και ο αποχωρισμός του ξενιτεμένου από τα συγγενικά και  φιλικά πρόσωπα, τραγουδήθηκε με πόνο και καημό από τους κατοίκους του Κολινδρού και των γειτονικών χωριών.

  Παρουσιάζουμε παρακάτω ενδεικτικά τραγούδια της ξενιτιάς που τραγουδιόνταν από τους κατοίκους της περιοχής μας, σε νοσταλγικές στιγμές.

    

Έβγα μάνα  μου  να δεις

Έβγα μάνα μου   να δεις τον ήλιο

κι αν δε βράδιασε  πες μου να φύγω.

 

Φεύγω  μακριά απ? τους γονείς μου,

απ? τ? αδέρφια μου  και συγγενείς μου.

 

Θέλεις ράνε μου γλυκιά μου μάνα,

θέλεις ράνε μου μαργαριτάρι

κι αργυρό σταυρό  να με φυλάγει.

 

Κάτω στα περιβόλια

Κάτω στα περιβόλια,

κάτω στις ρεματιές,

μαζεύτηκαν οι κλέφτες,

να πάνε για δουλειές.

 

Στο δρόμο που πηγαίναν,

διψάσαν για νερό.

Βρίσκουν ένα πηγάδι,

μ? αυτό ήτανε ξερό.

 

Λαχνιούνται, ξελαχνιούνται, 

το ποιος θα κατεβεί;

Σε ποιον θα πέσει ο κλήρος,

στο δόλιο Κωνσταντή!

 

Μ? αυτό νερό δεν είχε,

μόν? είχε αίματα.

Ανθρώπινα κεφάλια,

μαλλιά και κόκαλα. 

 

Στατιστικά

7.png9.png2.png6.png8.png
Σήμερα11
Χθές46
Αυτή την εβδομάδα128
Αυτό το μήνα826
Σύνολο79268

Online αυτή τη στιγμή

1

Σύνδεση