Ιστορικό Σχολείου


   Η πρώτη πληροφορία για την ύπαρξη σχολείου  στον Κολινδρό, μας δίνεται από κάποια  σημείωση, γραμμένη σ? ένα   εκκλησιαστικό βιβλίο.  «23 απριλίου 1753- Ήρθα εγώ ο Προηγούμενος ΠαπαΠαϊσιος ο εκ Προδρόμου  Βερροίας και άνιξα σκολίον εις την  αγίαν Παρασκεβήν».

   Το σχολείο αυτό λειτουργεί ανεπίσημα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στο νάρθηκα της Αγίας Παρασκευής Κολινδρού.

   Άλλη μαρτυρία για τη δημιουργία σχολείου, μας δίνει η προσωπογραφία του Επισκόπου Βράτσης Αγαπίου, που βρίσκεται στο 1ο Δημοτικό σχολείο Κολινδρού  η οποία έχει την ένδειξη: «ΑΓΑΠΙΟΣ ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ ΒΡΑΤΣΗΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΟΥ 1850».

   Το σχολείο αυτό καταστράφηκε στην επανάσταση του 1878, στη θέση του χτίστηκε το 1914 το σημερινό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, στο οποίο μέχρι το 1929 φοιτούσαν μόνο αγόρια ενώ υπήρχε και Παρθεναγωγείο το οποίο στεγαζόταν αρχικά στην οικία Κυριακάκη και αργότερα στο κτίριο της αυλή του Αγίου  Γεωργίου.

 

 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

  Το σχολείο  μας, με νόμο του κράτους λειτουργεί με την ονομασία «Β΄ τετρατάξιον μεικτόν Δημοτικόν Σχολείον Κολινδρού», από το 1929, όταν όλα τα σχολεία της χώρας μας μετατράπηκαν σε μεικτά.

Δημήτριος Κ. Χλεμές
Διευθυντής 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού 

  Ο θεμέλιος λίθος όλων των μεγάλων πολιτισμών, όπως μας διδάσκει η ιστορία, είναι η πλούσια και ζωντανή παράδοση την οποία κάθε γενιά συνεχίζοντας την ανανεώνει και την πλουτίζει.

Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό άρθρο.

Στατιστικά

7.png5.png8.png9.png8.png
Σήμερα5
Χθές48
Αυτή την εβδομάδα235
Αυτό το μήνα1723
Σύνολο75898

Online αυτή τη στιγμή

1

Σύνδεση