Δημοσιεύσεις Διδασκόντων


Εισήγηση στα πλαίσια του  Συνεδρίου με θέμα: «Βόρεια Πιερία: Ιστορία και Λαογραφία»  που πραγματοποιήθηκε στον Κολινδρό το διήμερο 30-31 Οκτωβρίου 1999
 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

 

Ο Κολινδρός γενέτειρα του Αλέξη Ζορμπά

 Ο ήρωας του ομώνυμου έργου του Ν. Καζαντζάκη και

η σκιαγράφησή του

 

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ ΤΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Ο Αλέξης Ζορμπάς, ο ήρωας του ομώνυμου έργου του Ν. Καζαντζάκη, είναι τόσο γνωστός, όσο και ο συγγραφέας, ίσως μάλιστα και περισσότερο. 

 «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Εκπαιδευτικός
Δ/ντης 2ΟΥ Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού
Δημήτριος Κ.Χλεμές

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο.

Ιστορικές σελίδες του τόπου μας

Η θυσία του Παλιόκαστρου...

Γράφει: ο   Δημήτριος Κ. Χλεμές
Διευθυντής 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού


   Το 1878 ο Ελληνικός πληθυσμός της Κεντροδυτικής Μακεδονίας ξεσηκώθηκε εναντίον των Τούρκων δυναστών του. Η εξέγερση αυτή είναι η πιο σημαντική απ' αυτές που έγιναν στην περιοχή της Μακεδονίας τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μετά το μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους το 1821.

  Οι διεθνείς συγκυρίες κατά το έτος 1878, επέτρεψαν στους υπόδουλους Έλληνες της Μακεδονίας να κινηθούν επαναστατικά εναντίον της Τουρκίας, η οποία ήδη από την περασμένη χρονιά, το 1877 δηλαδή βρίσκονταν σε πόλεμο με τη Ρωσία.

  Η προέλαση των Ρώσων σ' όλα τα μέτωπα του πολέμου, η πτώση στη συνέχεια της Ανδριανούπολης και η φανερή πλέον απειλή για κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Ρώσους, ανάγκασε τους Τούρκους να υπογράψουν ανακωχή στις 20 Γενάρη του 1878.

  Τότε το Ελληνικό Έθνος (υπόδουλο και ελεύθερο) ξεσηκώθηκε πιέζοντας την τότε Ελληνική Κυβέρνηση να δράσει πολεμικά ενάντια στην Τουρκία στις περιοχές της Θεσσαλίας, Ηπείρου και  Μακεδονίας. Η κυβέρνηση κάτω από την έντονη πίεση της κοινής γνώμης διατάζει την εισβολή στην υπόδουλη Θεσσαλία στις 20 Γενάρη του 1878 με εκστρατευτικό σώμα 20.000 ανδρών και αρχηγό τον αντιστράτηγο Σκαρλάτο Σούτσο.

17 Οκτωβρίου 1912

Απελευθέρωση του Κολινδρού και της ευρύτερης περιοχής

 

Γράφει: ο Δημήτριος Χλεμές
Διευθυντής 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού

      Η παρουσίαση ιστορικών γεγονότων που σχετίζονται με το τόπο μας, ανατροφοδοτεί  αναμφίβολα  την ιστορική γνώση  και δίνει μια καλή ευκαιρία σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους, να προσθέσουν στην ιστορική τους συνείδηση πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις  που δεν πρέπει να τα παρασύρει η λήθη και η  σύγχρονη τάση πλησμονής του παρελθόντος.

   Ένα σημαντικό γεγονός που  θα πρέπει να θυμόμαστε κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες είναι η απελευθέρωση της περιοχής μας από την πολυετή οθωμανική κυριαρχία.   

   Η ιστορική ημέρα για την απελευθέρωση του Κολινδρού και της ευρύτερης περιοχής είναι η 17η Οκτωβρίου 1912. Ημέρα Τετάρτη, εννιά το πρωί έφτασε σαν προπομπός του Ελληνικού στρατού μια δυάδα Ελλήνων αξιωματικών, ο Αλέξανδρος Ζάννας (υφυπουργός της Αεροπορίας αργότερα) γιος του γνωστού για την εθνική του δράση στη Θεσσαλονίκη και σ? όλη τη Μακεδονία γιατρού Δημητρίου Ζάννα κι ο Νικόλαος Πετρωτός γαμπρός του, που φιλοξενήθηκαν στο σπίτι των αδελφών Θωμά και Βασιλείου Κομψελίδη.

Στατιστικά

7.png9.png2.png7.png0.png
Σήμερα13
Χθές46
Αυτή την εβδομάδα130
Αυτό το μήνα828
Σύνολο79270

Online αυτή τη στιγμή

1

Σύνδεση