Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού συμμετέχει στον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης

Κάθε χρόνο η 9 Μαΐου είναι αφιερωμένη  στην δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης, γνωστή ως Ημέρα της Ευρώπης. Η Ημέρα αυτή πρωτοκαθιερώθηκε το 1985 από τους ηγέτες των τότε Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναγνωρίζει και επισήμως τον εορτασμό της το 2008.

Για την  ιστορία, την 9η  Μαΐου 1950 ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν έδωσε στη δημοσιότητα μία δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού, απαντώντας σε σχετικό αίτημα του σχολείου Ecole Elementaire της πόλης Cisse της Γαλλίας για  διοργάνωση κοινής εκδήλωσης στα πλαίσια της Ημέρας της Ευρώπης, ανταποκρίθηκε με  τη δημιουργία υλικού που αφορά στην επιλογή μιας αντιπροσωπευτικής, για κάθε χώρα, λέξης. Η λέξη που επιλέχθηκε από το σχολείο μας και πιστεύουμε πως αντιπροσωπεύει τη χώρα μας είναι η λέξη: Φιλότιμο.

Είναι μια δύσκολη λέξη που είτε χρησιμοποιείται  αυτούσια είτε μεταφράζεται στα Αγγλικά με   συναφείς ερμηνείες. Οι έγκυρες εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν: Φιλοδοξία, προσπάθεια σοβαρή, φιλοδοξία, ζήλο, προσπάθεια με ανυπομονησία, επιθυμία πολύ έντονα ή μελέτη. Καμιά ξένη γλώσσα δεν μπορεί να υιοθετήσει τον όρο φιλότιμο.

   Το φιλότιμο θεωρείται ότι είναι η υψηλότερη από όλες τις ελληνικές αρετές που καθορίζει και ρυθμίζει το πώς κάποιος θα πρέπει να συμπεριφέρεται με την οικογένειά του και τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες ανήκει. Φιλότιμο σε έναν Έλληνα είναι ουσιαστικά ένας τρόπος ζωής. Είναι η αίσθηση του να θέλεις να προσφέρεις αρκετά για την οικογένειά σου και την κοινωνία. Εκφράζεται με πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας, χωρίς να αναμένεται τίποτα για αντάλλαγμα. Με άλλα λόγια φιλότιμο είναι η ικανοποίηση του να δίνεις, χωρίς να παίρνεις.

   Όπως εξήγησε και ο αρχαίος φιλόσοφος Θαλής ο Μιλήσιος: "Το φιλότιμο για τον Έλληνα είναι σαν την αναπνοή. Ένας Έλληνας δεν είναι Έλληνας χωρίς αυτό. Αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι ζωντανός".

   Τα ανωτέρω στοιχεία με σχετικό   φωτογραφικό υλικό  παρουσιάστηκαν από το σχολείο μας αντιπροσωπεύοντας τον Κολινδρό και την χώρα μας.  

 Στον κοινό εορτασμό ανταποκρίθηκαν και  συμμετέχουν σχολεία από τις παρακάτω χώρες και πόλεις: Γαλλία- Cisse , Ελλάδα- Kolindros, Σουηδία-Ockelbo, Ρουμανία-Ibanesti, Ουγγαρία- Nagycenk, Λετονία- Kandava, Κροατία- Tisno, Ιταλία- Bucine, Βέλγιο-Bievre και Naome,   Σλοβακία- Medzev. Να θυμίσουμε πως ο Κολινδρός συμμετέχει (από το 1989) ως εκπρόσωπος αγροτικός Δήμος της Ελλάδας στο πρόγραμμα CharterofEuropeanRuralCommunities.  

   Την Τρίτη 9 Μαΐου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  οι μαθητές του  2ου Δημ. Σχ. Κολινδρού, τιμώντας την Ημέρα της Ευρώπης  ενημερώθηκαν με σχετική ομιλία, έπαιξαν με τις φλογέρες τους  τον Ευρωπαϊκό ύμνο   και παρακολούθησαν προβολή βίντεο και εικόνων από τις συμμετοχές όλων των σχολείων των  χωρών που αναφέραμε.

  

Παρουσίαση της Ελληνικής λέξης "Φιλότιμο" στην  Αγγλική,  με την οποία συμμετείχε το σχολείο στην Ημέρα της Ευρώπης   μαζί με σχολεία του προγράμματος 

Charter of European Rural Communities

Στατιστικά

4.png8.png3.png2.png8.png
Σήμερα24
Χθές46
Αυτή την εβδομάδα139
Αυτό το μήνα1930
Σύνολο48328

Online αυτή τη στιγμή

1

Σύνδεση